home domov kazalo strani pošlji prijatelju natisni

NAVEŽITE STIK


Gospodarsko interesno
združenje (GIZ) EkoKrepko

Laze 22a
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 01 67
T: +386 1 759 01 60
F: +386 1 759 01 65
M: +386 41 622 053

E: info@giz-ekokrepko.si

Domov
Stanje v Sloveniji
Slovenija je priložnost ekološkega kmetovanja.

Poraba fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji je dokaj konstantna in s precejšnjo gotovostjo lahko trdimo, da je število škropljenj v Sloveniji manjše kot v nekaterih primerljivih sosednjih državah.

 

Hrana iz ekološke pridelave slovenskega porekla je varna in jo potrošniki lahko uživajo brez strahu za svoje zdravje. V Sloveniji imamo namreč dober sistem nadzora pridelave in predelave.

 

Zakaj je ekološko dražje?

Vse omejitve pri postopkih ekološke pridelave pomenijo večjo delovno intenzivnost in pripomorejo k večji varnosti ekoloških živil na eni strani, na drugi strain pa so ekološki pridelovalci izpostavljeni večjemu tveganju zaradi manjših pridelanih količin. Predelana živila imajo zaradi prepovedi dodajanja tovrstnih aditivov tudi krajši rok trajanja in tudi tu so lahko izgube večje. Najpogostejši vzroki za višjo ceno ekoloških živil so večje izgube pri pridelavi in predelavi zaradi manjše ponudbe od povpraševanja.

 

Pomemben ukrep pri znižanju cen ekoloških živil je povečanje ponudbe ekoloških pridelkov oziroma spodbujanje ekološke pridelave. Ob zavedanju, da nam ekološka živila nudijo večjo varnost in prehransko vrednost, bi bilo dobro narediti bolj celostno primerjalno kalkulacijo, da bi se prepričali, koliko in če sploh so ekološka živila dražja od neekoloških.

NAŠE ZDRAVJE NIMA CENE.

 

Kupujmo domače!

Znano je, da je sadje in zelenjavo najbolje uživati sveže, ko dozorita. Takrat je vsebnost zdravju koristnih snovi najbolj optimalna. Logično je, da nam edino lokalna oskrba lahko zagotovi zares svežo ponudbo. Če imamo na izbiro ekološko pridelano hrano, se vsekakor odločimo za domač ekološki izdelek ali pridelek.

 

S tem bomo zagotovili svojemu organizmu naravne vitamine in minerale, ki jih pravzaprav pričakujemo od kupljenega, seveda brez ostankov snovi, ki škodujejo zdravju. Prav tako, se odločimo za minimalno predelane, sveže izdelke iz domače ekološke predelave. TELO NAM BO HVALEŽNO IN V KRATKEM NAM BO POVRNILO Z ZDRAVJEM.

znaka_LO
 
PRIJAVA NA NOVICE
Nastavitve piškotkov