home domov kazalo strani pošlji prijatelju natisni

NAVEŽITE STIK


Gospodarsko interesno
združenje (GIZ) EkoKrepko

Laze 22a
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 01 67
T: +386 1 759 01 60
F: +386 1 759 01 65
M: +386 41 622 053

E: info@giz-ekokrepko.si

Domov
Znanstvena dognanja

Že dobrih 20 let se srečujemo s pojmi ekološko in biološko pridelano. Po letih raziskovanj o prednostih ekološko pridelanih živil lahko rečemo, da ekološko kmetijstvo ni več alternativa, temveč je ena od oblik kmetijstva, pri kateri vidimo številne prednosti od okoljskih do prehranskih. Vsekakor lahko rečemo, da ima pomembno vlogo pri obstoju človeka oz. njegovem zdravju.

 

Znanstveni dokazi o posledicah kemično sintetičnih sredstev za varstvo rastlin (pesticidov) ne dopuščajo dvomov, saj so prehranske študije pokazale, da je v urinu tistih, ki se prehranjujejo s konvencionalnimi živili, večja vsebnost pesticidov kot pri tistih, ki se prehranjujejo z ekološko hrano.

 

Poleg ostankov gnojil, ki zaidejo v prehrano človeka in povzročajo nepravilno delovanje organizma, je prekomerna uporaba gnojil med ostalim povzročila tudi onesnaženje podtalnice z nitrati. Prav tako tudi v nekaterih intenzivno obdelovanih rastlinah povečane vsebnosti težkih kovin, predvsem kadmija iz tal. Iz tal namreč prehajajo težke kovine v rastline in nato v našo prehransko verigo.

 

Izsledki iz študij nam nazorno kažejo, da uporaba in ostanki pesticidov ter gnojil v naši prehrani povzročajo nevarne poškodbe živčnega, nevroendokrinega in imunskega sistema pri človeku.

 

Uporaba pesticidov, gnojil in hormonov je pri ekološki pridelavi prepovedana oziroma močno omejena, tako da se prehod na ekološko prehrano v zelo kratkem času odrazi pri počutju in pravilnem delovanju organizma vsakega posameznika.

znaka_LO
 
PRIJAVA NA NOVICE
Nastavitve piškotkov