home domov kazalo strani pošlji prijatelju natisni

NAVEŽITE STIK


Gospodarsko interesno
združenje (GIZ) EkoKrepko

Laze 22a
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 01 67
T: +386 1 759 01 60
F: +386 1 759 01 65
M: +386 41 622 053

E: info@giz-ekokrepko.si

Domov
Lastnosti in prednosti
Ekološka živila zagotavljajo višjo prehransko vrednost, višjo vsebnost mineralov in vitaminov, polnejši okus, višjo raven antioksidantov, hkrati pa niso obremenjena s pesticidi, ostanki gnojil in drugimi umetnimi dodatki ter ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov.

Razlogi za ekološko kmetovanje so predvsem varna in zdrava hrana, varstvo okolja, skrb za dobro počutje živali in spodbujanje biotske raznovrstnosti. Ekološko kmetijstvo se osredotoča na delo skupaj z naravo in ne proti njej.

 

Potem ko ekološki pridelek zapusti kmetijo, mora biti v večini primerov še skozi več nadaljnjih korakov, preden pride na naš krožnik. V vsakem izmed teh korakov je zajet enak delež skrbnosti, strokovnosti in spoštovanja predpisov o ekološkem kmetijstvu, kot se zahteva od ekoloških kmetov. S tem je zagotovljeno, da je končni izdelek popolnoma pristen in vreden, da ga zaužijemo.

Po standardih EU morajo biti ekološka živila pridelana brez kemičnih gnojil, pesticidov in GSO (gensko spremenjenih organizmov).

 

Tako kot kmetje, ki se ukvarjajo z ekološko pridelavo, mora tudi predelovalni sektor upoštevati načela o predelavi ekoloških živil:

  • izdelava živil iz certificiranih ekološko pridelanih sestavin;
  • uporaba le zelo omejenega števila dodatkov in pomožnih tehnoloških sredstev, ki jih je ob izpolnjevanju določenih pogojev odobrila Evropska komisija;
  • prepoved uporabe arom in barvil;
  • zagotovaljanje popolnoma ločenega skladiščenja, obravnave in predelave ekoloških in neekoloških sestavin živil.


Zagotovilo kakovosti
Vsak ekološki proizvod mora imeti certifikat, s katerim je zagotovljena sledljivost, na etiketi pa znak neodvisne organizacije, ki potrjuje pristnost ekološkega živila. V Sloveniji je obvezno označevanje ekoloških živil z zaščitnim znakom za označevanje ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil. S tem je zagotovljena kakovst eko živil.
Ekološko pridelana in predelana živila prepoznamo po naslednjem uradnem znaku za označevanje ekoloških živil v Sloveniji.


znaka_LO
 
PRIJAVA NA NOVICE
Nastavitve piškotkov