home domov kazalo strani pošlji prijatelju natisni

NAVEŽITE STIK


Gospodarsko interesno
združenje (GIZ) EkoKrepko

Laze 22a
SI-1370 Logatec

T: +386 1 759 01 67
T: +386 1 759 01 60
F: +386 1 759 01 65
M: +386 41 622 053

E: info@giz-ekokrepko.si

Domov > Bio mlečni izdelki
BIO mlečni izdelki - Zanimivo in poučno
Zakaj ekološko mleko in mlečni izdelki?

Vse kar krava pojè, konča v mleku. Zato. In, ker je mleko osnovno živilo. Kar je v mleku dobrega, je dostopno le v živem in zdravem, ekološko pridelanem in ekološko minimalno predelanem mleku.

Vsaka ženska, ki je dojila ve, kako je vsaka sprememba v njeni prehrani vplivala na „kolike" ali druge reakcije pri otroku. V mleko se je „zapisala" vsaka sprememba v prehrani matere. Kravje mleko tu ni izjema. Vse kar krava pojè, prej ali slej konča v mleku.

 

Večina konvencionalnega mleka, ki ga pravzaprav edinega poznamo, prihaja od krav, privezanih na enem mestu ali stisnjenih na 2m2 življenskega prostora, ob umetni svetlobi in slabem prezračevanju. V konvencionalni prireji mleka je vse podrejeno ekonomiji: pridelati čim več mleka s čim več tolšče! Na konvencionalni kmetiji, pašnike in površine na katerih pridelujejo krmo, izdatno gnojijo z umetnimi gnojili (za razliko od ekološke kmetije, kjer je omejena celo raba domačega hlevskega gnoja), s kemijo zatirajo plevel, škodljivce in bolezni rastlin. Zaradi povečanja mlečnosti, krave krmijo z močnimi krmili, ki pogosto vsebujejo hormone oz. zaradi zdravstvene preventive tudi vitamine in antibiotike. Intenzivno pridelano konvencionalno mleko zahteva tehnološko intenzivno konvencionalno predelavo. Visoko pasterizacijo, totalno homogenizacijo, celo sterilizacijo.

 

O omenjenih posegih v mleko se lahko prepričamo tudi sami, saj ga lahko dneve in dneve pustimo odprtega na mizi in večinoma se ne bo nič zgodilo. Celo če se pokvari, ne postane skisano, temveč neprijetno grenko. Se vam zdi, to, da se nekaj sploh ne spreminja, znak življenja? Tako predelano mleko ne more spodbujati življenja v človeku!

 

V ekološki pridelavi mleka veljajo visoki standardi za dobrobit živali, ki ne smejo biti priklenjene na verigi in imajo v odprtem hlevu 5m2 prostora, vsaj 180 dni na leto pa se morajo pasti na pašnikih. Ekološke krave morajo hraniti le z ekološko pridelano krmo, prepovedana je uporaba hormonov (za povečanje mlečnosti krav) ter preventivna uporaba antibiotikov in drugih zdravil.

 

Vsi ti standardi in kontrola izvajanja standardov jamčijo, da je tako pridelano mleko najvišje kakovosti in zato najbolj primerno za vse nas, posebej pa je nujno za dravje naših otrok in mladostnikov. Zakaj? Posebej občutljivi so otroški organizmi. V času rasti otroci zaužijejo več hrane in pijače na kilogram telesne teže kakor odrasli. Hrana in pijača, onesnaženi z ostanki gnoji., herbicidov in težkimi kovinami, sta lahko razlog za kronično izpostavljanje tem kontaminantom in s tem posledično škodljivo vplivata na zdravje.

 

znaka_LO

 
VIDELI NAS BOSTE

Otroški bazar (6.-9.9.2012)

V okviru razstavnega prostora Giz EkoKrepko v dvorani A,

Čarobni dan Arboretum (28.08.2011)


Otroški bazar (08.-11.09.2011)

Pokušina in prodaja.., prost vstop.


PRIJAVA NA NOVICE

Nova spletna stran

več

NAGRADA Superior taste Award

več


Nastavitve piškotkov